Kärsitkö huonosta ryhdistä? Lue 5 vinkkiä ryhdin parantamiseen


Hyvä ryhti on yksi tehokkaimmista keinoista parantaa yleistä hyvinvointia. Lisäksi ryhti vaikuttaa ulkoiseen olemukseen enemmän kuin tajuammekaan! Hyvä ryhti kaunistaa ja pitää terveenä.


Kuitenkin yhä useampi kärsii huonosta ryhdistä ja syy sille johtuu lisääntyneestä istumisesta ja puhelimen tuijottelusta. 


Kun keho kyhjöttää etukenossa tietokoneen tai puhelimen näyttöä katsoessa, ei ole mikään ihme, että ryhtikin muuttuu huonoksi ajan saatossa.

Vääränlainen istuminen huonontaa ryhtiä

Mistä tiedän onko minulla huono ryhti?

Katso peilistä kehoasi tai ota kuva/video sivusuunnasta kuvattuna. Pään kuuluu olla keskellä olkapäiden välissä, eli pää ei saisi olla etukenossa. Helppo keino on katsoa sijoittuvatko korvat olkapäiden tasolle. 

Katso myös lantion suhdetta päähän ja olkapäihin. Onko lantiosi ikään kuin samassa linjassa näiden kanssa? Kehon olisi syytä olla mahdollisimman suorassa linjassa pään, olkapäiden, lantion sekä polvien kanssa.

Voit myös mennä selkä seinää vasten siten, että kantapäät, takapuoli ja hartiat ovat kosketuksissa seinää vasten. Tämän jälkeen pyri koskettamaan päällä seinää. Nyt seisot hyvässä ryhdissä!

Jos taas niskan ja seinän väliin jää paljon tilaa eikä pään siirtäminen seinää vasten tunnu luonnolliselta, voi ryhdissäsi olla parannettavaa.

Miten huono ryhti korjataan?

Ryhdin korjaamisessa tärkeintä on säännöllisyys. Salaisuus piilee oikeanlaisten tekniikoiden hyödyntämisessä jokapäiväisessä elämässä, jotta ryhdikkäästä asennosta tulee uusi tapa. 

  1. Opettele nukkumaan mieluummin kyljellään tai selällään. Vatsalla nukkuminen aiheuttaa rasitusta kaularangalle ja vaikuttaa näin ollen ryhtiin. 
  2. Pyri olemaan tietoinen ryhdistäsi aina kun istut tai seisot. Kun huomaat, että istut huonossa asennossa, niin korjaa asentoa välittömästi parempaan ryhtiin. Kun teet tätä tarpeeksi usein, niin jossain vaiheessa keho oppii istumaan ryhdissä itsekseen. 
  3. Varmista oikeanlainen työasento. Esimerkiksi näytön yläreunan olisi syytä olla suurinpiirtein nenän korkeudella ja olkapäät eivät saisi olla “etukenossa”. 
  4. Venyttele, usein. Lyhyet muutaman kymmenen sekunnin venyttelytauot istumisen ohessa auttavat poistamaan lihasjännitystä. Lihaskuntoharjoittelusta on myös paljon hyötyä. 
  5. Varmista sopiva työtuoli itsellesi. Istuinpallo voi olla erinomainen vaihtoehto tavallisen tuolin sijasta, sillä pallolla istuessa syvät ryhtiin vaikuttavat lihakset pysyvät aktiivisena.